Омар Аднан, който днес е на съд в Бургас и който

...
Омар Аднан, който днес е на съд в Бургас и който
Коментари Харесай

Сириецът, който сгази двама полицаи, получил SMS: Минавай през блокадата!

Омар Аднан, който през днешния ден е на съд в Бургас и който умъртви двама служители на реда в нощта на 25 август м.г., е можел да има и трета жерта. Полицейски чиновник от първото контролно-пропусквателен пункт, през което е профучал рейсът, каран от Омар, се е разминал на косъм от гибелта. Превозното средство, натъпкано с 47 мигранти, минало с гневна скорост през пункта, без да се подчини на разпорежданията на униформените.

На пътното платно е бил служител на реда, който съумял в последната секунда да се отдръпне. Това разкри през днешния ден пред медии прокурор Христо Христов от Районната прокуратура в Бургас.

Той описа още, че е открита телефонна преписка под формата на SMS-и, на които написа „ Минавай през блокадата! ”.

Защитата предложи съглашение с прокуратурата и кратко правосъдно разследване против Аднан, който през днешния ден застана пред Районния съд в града.

Той и двама негови съучастници - Ахмад Муфид и Абдулах Абдулаехед, се признаха за отговорни.

Това обаче е " лекото " дело против Омар, което се води в най-ниската инстанция - районния съд, за няколко релативно дребни закононарушения.

Прокурор Мария Маркова, представена от Българска телеграфна агенция, посочи, че обвиняванията против Аднан са по текстовете от Наказателен кодекс за " каналджийство ", за това, че е карал автобус със свалена регистрация, управлявал го е без брошура, движел се е с висока скорост, застрашавайки живота на пасажерите в него, както и за непокорство на полицейските разпоредби. Автобусът е бил с регистрационни табели, предопределени за потребление от друго моторно транспортно средство.

Част от обвиняванията се повтарят и за другите двама обвинени. 

Двамата полицейски чиновници - Йордан Илиев и Атанас Градев, починаха при опит със длъжностен автомобил да спрат рейс с 47 незаконни мигранти на кръстовище " Трапезица " в Бургас. Инцидентът стана на 25 август предходната година, след продължило 30 км безуспешно гонене на рейса от страна на куп патрулки.

Тъй като подсъдимите и техните юристи признаха обстоятелствата от обвинителния акт, поискаха опцията делото да завърши със съглашение. Държавното обвиняване обаче отхвърли това поради високата социална заплаха на действието, оповестява БНР.

Прокуратурата изиска най-строгото допустимо наказване за този тип закононарушения - до 6 години затвор. Заради това, че подсъдимите не са осъждани до този миг, те могат да получат надлежно - Омар - 4 години и 8 месеца, Абдулах - 4 години, а Ахмад - 1 година и 8 месеца. 

Защитата пледира наказванията им да бъдат избрани към средата на оптимално допустимите.

По време на съвещанието Омар продължи да твърди, че е бил малолетен по време на осъществяване на закононарушението. Според обвинителния акт обаче той е роден през 2004 година, а не през 2007 година Адвокатът му уточни, че сириецът най-вероятно и не знае по кое време е бил роден. Впоследствие Омар се съгласи с датата от обвинителния акт.

По този метод за него се планува по-тежко наказание предвид възрастта му.

Според данни на БТА скоро се чака - към този момент в Окръжния съд, да стартира същинското дело за смъртоносната злополука, лишила живота на двамата служители на реда.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР